Sebuah syarikat makanan Finland melancarkan roti kriket

- Aug 03, 2018-

Sebuah syarikat makanan Finland melancarkan roti kriket


cricket powder.png

Bakeri Finland telah melancarkan apa yang dikatakan sebagai roti berasaskan serangga pertama di dunia yang ditawarkan kepada pengguna di kedai-kedai.


Roti yang dibuat menggunakan tanah tepung dari jangkrik kering serta tepung gandum dan biji, mempunyai lebih banyak protein daripada roti gandum biasa.


Setiap roti mengandungi kira-kira 70 kriket dan kos € 3.99, berbanding 2-3 € untuk roti gandum biasa.


Juhani Sibakov, ketua inovasi di firma kedai roti Fazer, berkata bahawa Fazer membangunkan roti pada musim panas lepas tetapi terpaksa menunggu undang-undang diluluskan di Finland untuk pelancarannya.


"Ia menawarkan pengguna sumber protein yang baik dan juga memberi mereka cara mudah untuk membiasakan diri dengan makanan berasaskan serangga," katanya.

Finland, pada bulan November, menyertai lima negara Eropah lain - Britain, Belanda, Belgium, Austria dan Denmark - dalam membenarkan serangga dibangkitkan dan dipasarkan untuk kegunaan makanan.

PBB dianggarkan tahun lalu bahawa sekurang-kurangnya 2 bilion orang makan serangga, dan lebih daripada 1,900 spesies telah digunakan untuk makanan.Nama: Steven Zhao

Emai: steven@plantextractssr.com