EU menilai pendedahan ekstrak Rosemary sebagai bahan tambahan makanan yang

- Aug 08, 2018-

EU menilai pendedahan ekstrak Rosemary sebagai bahan tambahan makanan yang


Menurut pihak Eropah makanan Keselamatan kuasa (EFSA), EU Tempahan telah menilai pendedahan ekstrak rosemary sebagai aditif makanan.

Rosemary.png

      


Kumpulan pakar Kesatuan Eropah mengenai aditif makanan dan pemakanan sumber (ANS) percaya bahawa apabila ekstrak rosemary digunakan sebagai aditif makanan, pendedahan harian purata tertinggi bagi kanak-kanak berusia 3-9 adalah 0.09 mg/kg berat badan, dan ekstrak rosemary terdedah. Percentile 95th itu ialah 0.20 mikrogram setiap kilogram berat badan dan tiada risiko keselamatan.


 

Sesetengah laporan asal adalah seperti berikut:

Panel EFSA aditif makanan dan sumber-sumber nutrien yang ditambah kepada makanan (ANS) memberikan pendapat yang saintifik tentang penilaian pendedahan eksklusif daripada ekstrak rosemary(E 392) apabila digunakan sebagai bahan tambahan makanan yang. Ekstrak rosemary(E 392) dinilai oleh AFC Panel pada tahun 2008. Berikutan proses penilaian EFSA ini, ekstrak rosemary(E 392) adalah diberi kuasa untuk kegunaan sebagai makanan aditif di Kesatuan Eropah dalam beberapa kategori makanan dengan tahap maksimum. Pada tahun 2015, ANS Panel memberi pendapat yang saintifik terhadap keselamatan sambungan yang dicadangkan digunakan untuk ekstrak rosemary(E 392) fat‐based spread. Pada 2016, bersama FAO / WHO Jawatankuasa pakar pada makanan aditif (JECFA) telah menilai bahan tambahan makanan ini dan menubuhkan sebuah sementara pengambilan harian boleh diterima (ADI) 0-0.3 mg/kg berat badan (bw) untuk ekstrak rosemary, dinyatakan sebagai Asid carnosic plus carnosol badan. berdasarkan data yang diberikan oleh industri makanan, Panel telah berjaya mendapatkan anggaran pendedahan ekstrak rosemary(E 392) 。 Pendedahan eksklusif min tertinggi anggaran (non‐brand setia senario) adalah 0.09 mg/kg bw sehari pada Kanak-Kanak (3-9 tahun) dan peratus yang tertinggi 95th pendedahan adalah 0.20 mg/kg bw setiap hari kanak-kanak. Ketidaktentuan mengambil kira, Panel membuat kesimpulan bahawa anggaran pendedahan ini sangat mungkin harga yg terlalu tinggi pendedahan sebenar kepada ekstrak rosemary(E 392) dari kegunaannya sebagai makanan aditif menurut Annex II. Margin keselamatan hidupan liar dianggarkan untuk kanak-kanak dan orang dewasa yang menggunakan anggaran pendedahan eksklusif; ini adalah lebih tinggi daripada orang-orang yang dikira pada tahun 2015. Pengambilan Asid carnosic dan carnosol daripada diet semulajadi (herba) dianggarkan. Ia adalah maksimum 1.66 mg/kg bw satu day(p95).


Xi'an SR Bio-Kejuruteraan Co, Ltd


Hubungi kami


Tel/Fax: +86 029 81701969

whatsAPP 图片.png+86 18309206616 +86 157 38896023

Laman web: www.plantextractsr.com

  E-mel: steven@plantextractssr.com